A változás, változtatás az ember életében természetes, szükséges folyamat. Vannak, akiknek könnyen megy, vannak, akik a tervezés fázisán, vagy a felismerésén sem jutnak túl. És vannak sokan, akik véghez viszik a folyamatot, de megtorpannak egy ponton, mindig vissza-visszatérnek. És persze vannak, akik sikeresek ebben. A sikerrecept nem titkos. Jó cél, jó ütemezés, kitartás, jutalom. Ha egyedül nehéz, a coaching folyamat fokozza az eredményességet. Hogyan? Támogatással, a motiváció fenntartásával, erősítésével.

 Majd hétfőn…

Majd a hónap elején…

Majd januártól…

Majd, ha hazaértünk a…

Ismerős mondatkezdetek? Nekem az első a kedvencem, a hétfő. Sok hétfőn kezdtem el ezt-az, vagy éppen mondtam, majd a következő hétfőn, mert most éppen nem aktuális. Úgy érzem, ezzel nem vagyok egyedül.

De mégis, mit jelent a változás, változtatás? Például divatos szóval élve életmódváltást, szokásaink megváltoztatását, többnyire a „károsról – hasznosra”. Fogyást, alakformálást, egészségesebb életvitel kialakítását. Vagy jelentheti a személyes hatékonyság, eredményesség fokozását, új feladatok, tevékenységek vállalását, tanulást is.  

A téma többszobányi szakirodalmából, és saját tapasztalatainkból is tudjuk, hogy változást elérni egy területen nem könnyű. Egy jól berögzült szokás megváltoztatásához, vagy akár teljes életmódváltáshoz időre, energiára, türelemre, kitartásra van szükség. 

Vannak közöttünk szerencsések, akiknek egyből megy. Vannak, akik többször elhatározzák magukat, és hol sikerül, hol nem, van, akinek nem jön össze, de van olyan is, akinek sikerül, majd aztán minden visszaáll az eredeti formába. És vannak örök tervezgetők is. Furcsa paradoxon, hogy magunkért cselekszünk olyat, amit csak mi tudunk megtenni, de sokszor egyedül nem sikerül. Még akkor sem, ha rengeteget olvastunk, hallottunk róla, hogyan kell. Pedig, ha valamire sok útmutató van, az az, hogy hogyan kezdjünk el egy változást, és hogyan vigyük véghez. 

Például kiindulhatunk abból, hogy egy változtatás folyamatának alapvetően öt jól beazonosítható szakasza van. A szavak beszédesek, mindegyik egy-egy fontos lépcsőfokot jelöl, egyértelmű lehetőségekkel, feladatokkal. Szerencsére nem kell egyedül belevágnunk. Sokat segíthet például egy coach is. Hogyan kísér végig egy coach – hogyan segít Neked például a Limeonaid Coaching az életmódváltás egyes szakaszaiban, milyen buktatókat tudsz, tudunk együtt elkerülni. Kattints a szavakra, és elolvashatod melyik mit jelent, Te mit tehetsz, miben segíthet neked coaching folyamat.

 

Egyértelmű, hogy kitartó munkával a siker elérhető, a szokáshurok megtörhető. A folyamat lényege kettős, a sikeres változtatás alapja az önismeret, a tanulás önmagunkról, a tudatosság szintjének emelése, és hogy legyenek céljaink, és azokra fókuszáljunk. Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a coaching folyamat a sikerrátát jelentősen megnöveli, hiszen mindenki mellé jól jön egy semleges fél, akire támaszkodni tud, aki nem bírálja, nem vonja kérdőre, aki szemében a folyamat során felmerülő akadályok nem egyenlőek a kudarccal. És az is, aki nem enged menet közben elgyöngülni, feladni, elfáradni, aki segít felkelteni, fenntartani és erősíteni a motivációt a változásba vetett hitet. Összességében valaki, támogat abban, hogy a hétfő tényleg az a hétfő legyen!