Egy coaching folyamat egyedi, de a lényege mindig azonos: legyünk jobbak, hatékonyabbak valamiben. Engem coachként is mindig elvarázsol változás -hiszen az itt és mostban csak ez az egy életed van. 

Raphaelle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van című regénye egy változás folyamatába ad betekintést. Mi érintett meg benne coachként? Mi ragadott magával? Mi a lényege az életnek? Hogyan élhetem meg a jelent, és engedhetem el az örökös sóvárgást?

 

A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van!

Ütős és igaz mondat ugye?

Mostanában sok szakmai könyvet olvasok, így egészen meglepett, amikor szakirodalmat keresgélve bukkantam Raphaelle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van című könyvére. Letehetetlen volt, nagyon szíven ütött.

A könyv – regényként – végigkísér egy életmódváltás vagy inkább életszemlélet váltás folyamatán, lendületes stílusban, szórakoztató módon, mégis mélyrehatóan.

Mondhatnánk azt is, hogy egy jól felépített coaching folyamatot kísérhetünk végig, de ebben a regényben sokkal több van.

Láthatunk benne mindent, onnan kezdve, hogy a főhős kimonda MAGÁNAK, nem érzem magam jól a bőrömben, nem vagyok boldog, egészen a kitőzött célok megvalósításáig. A változási folyamat egyes szakaszait, a kudarc lehetőségeket, a belső feszültségeket, kétségeket, és az azokon továbblépést.

Mi ragadott meg benne emberként?

 • Felerősítette bennem azt a gondolatot, mely szerint számolni kell azzal, hogy az életen nincs CTRL Z (azaz visszavonás, aki ezt a billentyűparancsot nem ismeri), nincs visszajátszás, törlés vagy másolás. Minden egyedi és megismételhetetlen.
 • És a lényeg, amit nem kell máskét írni, mint ahogyan az a könyvben benne van, azaz az itt és most fontossága, megélése.

„Van, hogy az ember ideje nagy részét önmagától távol tölti, aminek megvan az a zavaró következménye, hogy sosincs azon az egyetlen helyen, ami igazán számít: az itt és mostban.”

Mi fogott meg coachként? Két dolog!

 • Az egyik annak az elég egyértelmű, megkérdőjelezhetetlen megfogalmazása, hogy az előrelépés, fejlődés, változás, életmódváltás – nevezzük bárhogyan – csak pozitív életszemlélettel lehet sikeres.
 • A másik pedig az, hogy milyen szépen mutatja be a kreativitás, a kreatív eszközök erejét, azok hatásosságát az önmegismerés, önfejlesztés folyamatában.

Ugye abban egyet értünk, hogy A POZITÍV ÁTPROGRAMOZÁS NEM OLYAN EGYSZERŰ DOLOG, DE NEM ÁLL ELŐTTÜNK MÁS LEHETŐSÉG, CSAK AZ, HOGY MEGPRÓBÁLJUK!

Néhány példa arra, mit tehetünk:

 • Kezdhetjük egy küldő/belső nagytakarítással – azonosítsuk a lomokat, a mérgező, bénító dolgokat, és szabaduljunk meg tőlük.
 • Tanuljuk meg a negatív tartalmú mondatokat átfordítani pozitívba: klasszikusan a félig teli, félig üres pohár esete.
 • Készítünk pozitívumjegyzéket -vegyük sorra saját erősségeinket, pozitív tulajdonságainkat, mindent, amit jól csinálunk, az életünk legsikeresebb élményeit – kis és nagy örömöket, kis és nagy sikereket.
 • Rögzítsük a pozitív dolgokat: a boldog pillanatok megélése, és az érzések rögzítése – hogy azt szükség esetén felidézhessük.
 • Vegyük észre „apró szépet” környezetünkben, életünkben. Például egy séta közben, vagy munkába menet: keressük szándékosan a kicsi szépet. Gyűjtsük a pozitív képeket – az elménkben.
 • Kommunikáljunk „erőszakmentesen”
 • Higgyük el, nem az a lényeg, hogy egyszerre sikerüljön valami bonyolult, hanem hogy mindennap!

Türelem kell hozzá, de megéri, mint ahogyan ez a könyvből vett rövid idézet is bizonyítja:

„Lassanként rájöttem, miből születik a boldogság: az elkötelezettségből, legyen az a szerelmünk, a családunk, a munkánk, bármi iránt! Arról pedig, hogy mi ad értelmet az életnek, most már azt gondoltam, az, hogy a legjobbat tudjuk nyújtani önmagunkból, és a legbensőbb értékeinkből merítünk, azokból, amelyek igazi identitásunkat adják. Hogy jók vagyunk abban, amit csinálunk, és jók vagyunk másokhoz… Talán nem ez a kiteljesedés kulcsa? Vannak, akik erre azt mondanák, ők nem jók semmiben. Sőt, rosszak mindenben. Mostanra meggyőződésemmé vált, hogy azoknak, akik így gondolkodnak magukról, egyszerűen túl sok a méreg az elméjükben. Jó hír, hogy a szellem méregteleníthető, felszabadítható a fejlődési potenciál.”

A kulcs tehát a pozitív szemlélet a kis lépések ereje és kreatív módszerek a bennünk rejlő energiák felszabadítására. Ez a három dolog elengedhetetlen a sikerhez.

Gyakorlatilag erre épül az a szemlélet és módszer is, ami nekem a Limeonaid Coachingot jelenti, ahogyan a gyakorlatban történnek „Nálunk” a dolgok. Próbáld ki Te is – szerintem megéri.