Ismerjük Hérakleitosz mondását, mely szerint „semmi sem állandó, csak a változás maga”. Ezen szűrőn át nézve mit jelet a stabilitás egy cég, szervezet, közösség, vagy saját életünk szempontjából? Melyek lehetnek azok a lépések, kritériumok, amelyek biztosítják a tartósan állandó jó teljesítményt? Miképpen tudja biztosítani a folyamatos változás egy vállalkozás, szervezet stabil működését? Hogyan járulhat hozzá a coaching folyamat egy vállalkozás, intézmény, szervezet stabil működéséhez?

 Mit jelent a stabilitás szó? Ez is egyike azoknak a kifejezéseknek melyekről pontosan tudjuk, mit jelentenek mégis más-más érzéseket váltanak ki bennünk, más-más cselekvéseket generálnak. Tehát a szavak: szilárd, állandó, helyhez kötött, erős, tartósan változatlan, változást nem mutató.

A tartósan változatlan kifejezés eszembe juttatta, mi az, ami valóban változatlan. Hérakleitosz óta ugye tudjuk jól, hogy „semmi sem állandó, csak a változás maga”. Ezek evidenciák persze, de mégis érdemes elgondolkodni azon, hogy a változás állandósága mellett mit jelent a stabilitás egy vállalkozás, szervezet, vagy akár egy család működésében.

Egy vállalkozás, vagy intézmény vonatkozásában én a stabilitást úgy értelmezem, hogy az a szervezet stabil, amely prosperáló, nincs problémája, kiválóan alkalmazkodik a külső körülményekhez, üzletileg eredményes, azaz valójában egyáltalán nem változatlan.

A stabilitás dimenziója jelentheti többek között például

# a pénzügyi stabilitást – a szót leginkább ilyen értelemben használjuk,

# a munkatársak megtartását, az alacsony fluktuációt,

# a folyamatos piaci jelenlétet,

# Illetve az általa nyújtott szolgáltatások, készített termékek, elvégzett munka tartósan változatlanul magas színvonalát.

Joggal juthatunk el odáig gondolatban, hogy ennek a stabilitásnak az alapját a folyamatos fejlődés, fejlesztés biztosítja.

De hogyan lehet megőrizni a stabilitást akkor, ha a külső környezet finoman szólva is erőteljesen változik. Nagyjából egy út visz előre, azaz mindent úgy kell csinálni, mint eddig, csak sokkal jobban. De mi az, ami miatt erre képesek lehetünk? Mégis mi biztosíthatja számunkra az állandóságot, a stabilitást?  

Azok az alapelvek, értékek, célkitűzések, amelyeken a működésünk alapszik, amire felépítettük a vállalkozásunk, intézményünk működését. Fontos rendszeresen feltenni a kérdést, hogy

… tudom-e miért van cégem, mért hoztam létre a vállalkozásomat?

… mit akarok elérni (időről időre)?

… miért különleges/más/jobb a szolgáltatásom, mint a hasonló többi vállalkozás?

Igen, úgy gondolom, hogy a stabilitást, a válságálló működést a jó stratégia, működésünk, céljaink, alapelveinek ismerete határozza meg.

Sajnos a magyar vállalkozások jelentős részének nincs írott stratégiája. Egy 2012-es kutatási tanulmányban Kadocsa György és kutatótársai megállapították, hogy a vizsgálat időpontjában a vállalkozások 37%-a rendelkezett csupán írásbeli stratégiai tervvel. Ez az arány ma biztosan magasabb, de nem gondolom, hogy olyan mértékű, amennyire fontos lenne, hiszen nem elég sejteni, érezni, hogy mit szeretnénk. Az írásban meghatározott, lefektetett stratégiai keret az a stabil elem, amihez képest tudjuk a változást vagy akár saját hibás lépéseinket értelmezni és kezelni.

Soha nem késő elkészíteni, és arra alapozni, a lépéseinket. És soha nem felesleges időről időre elővenni, frissíteni, aktualizálni a már meglévőt. A működési leírások, munkamegosztások, felelősségi körök, feladatok rögzítése sem a hivatalok igényei miatt, a szabályszerűség okán szükséges. A rögzített keretek segítik a stabilitást, és biztosítják a fejlődés alapját.

Van-e a sikerhez, fejlődéshez pontos recept? Ha marketinges témájú lenne az írásom, és én magam is e terület szakembere lennék, azt mondanám igen! Javasolnék 4, 7, 8, 11 dolgot, amit feltétlenül meg kell tenned.

Coachként ezt nem teszem, de azt mondhatom, hogy a siker lépései benned vannak.

# Ha tudod, mi a célod, mi a vállalkozásod küldetése,

# ha tisztában vagy az erőforrásaiddal, erősségeiddel, persze nehézségeiddel, korlátaiddal,

# ha jól méred fel a változások rád mért hatását,

akkor már jó vagy, és képes arra, hogy a változás az előnyöddé váljon.

Ez nem könnyű folyamat, és egyedül nagyon nehéz. Hogy a segít ebben a folyamatban a Limeonaid Coaching? Egy coaching folyamatban:

… meghatározhatod a hosszú távú működésedet segítő, megvalósítható SMART céljaidat.

… azonosíthatod mely elemek alkotják a küldetésedet, stratégiádat. Irányított kérdésekkel, akár team coaching támogatással.

… sorra veheted működésed, egyes szegmenseit nem kell egyedül ezzel bajlódni.

Mint egy kedvesen szigorú edző, segítek Neked következetesen végig menni ezen az úton. Ne aggódj, nem hagyom majd, hogy egy nehezebb kérdésnél „eltedd későbbre” a feladatot, (azaz abbahagyd).

Végezetül, mintegy összegzéseként: szerintem stabil az a vállalkozás, szervezetet, közösség, amely folyamatosan képes fejlődni, megújulni, hogy ugyanolyan intenzitással, és mértékkel legyen elérhető azok számára, akiknek fontos, szükséges.