Mi az, ami segít a gondolkodásban? Mely tevékenységek nyitják meg a kreatív csatornákat? Mi az, ami oldja a feszültséget, és elvonja a figyelmet az aktuális helyzet nehézségeiről? Igen, általában valamely manuális tevékenység, és a séta! Kétségkívül a séta a legegyszerűbb. Nem kell hozzá más, csak a lábad, egy cipő persze, és nem árt egy társ, akivel beszélgetni, vagy éppen hallgatni tudsz. És ez a társ lehetne akár egy coach is. Kérdések, gondolatok, és előre-lépés! Vagyis sétáló coaching

Aki szeret sétálni, séta közben gondolkodni, beszélgetni, tudja, hogy az gyakorta intenzívebb, mint egy klasszikus szobai, telefonos vagy online beszélgetés. Általában pörgősebb, sokszor csak úgy záporoznak az ötletek, javaslatok, témák.

Ha visszagondolunk tanulmányainkra az ókori görög filozófusokról, szemünk előtt sétáló, tógás férfiak jelennek meg, látjuk, ahogyan Szókratészt követve a csoport intenzíven gesztikulál, szakállukat simogatva találják ki, vagy tanulják meg, mitől és hogyan működik a társadalom, a természet, vagy az emberi elme. Vagy gondoljunk egy másik ókori tudósra, Hippokratészre, aki azt vallotta, hogy a séta a gyógyító folyamat öt alappillérének egyike, vagyis a séta a legjobb orvosság.

A coaching egy tanulási folyamat, mely elsősorban magunkról szól, arról, hogy megtapasztaljuk, mire vagyunk képesek. 

Ez a tanulás a coachingban több módon segíthető.

  • Az iroda – legyen az a coach, vagy az ügyfél irodája – bevett helyszín egy beszélgetéshez, teli tárgyakkal, eszközökkel, képekkel, melyek segítik a gondolkodást, kreativitást. Az enyémben például az egyik fal egy teljes „white board tábla”, amire írhatunk, amin gondolkodhatunk.
  • A „covid” óta gyakori online coaching során a megszokott környezet, az otthonunk, irodánk biztonsága, illetve a biztonságérzet segíti a folyamatot.  
  • A séta közben megtartott coaching beszélgetés a mozgás, a friss levegő és a megszokottól eltérő környezet hármasával fokozza az eredményességet.

Igen, a séta a coaching folyamat eredményességét is nagyban tudja segíteni. De mégis mi az, amit a friss levegő, a mozgás hozzá tesz egy olyan egyébként is intenzív beszélgetéshez, mint a coaching?

A séta élettani hatása elvitathatatlan, azt már sokan leírták. A mozgás és a friss levegő gondolkodást serkentő hatása sem ismeretlen.  

Hogyan segíti a gondolkodást, kreativitást?

  • A gyaloglás automatikus tevékenység, nem igényel tudatosságot, az agy és a láb összhangja felszabadító, csökkenti az izgalmakat, kezdeti feszültséget. Már mozgásban vagyunk, és nem egy kényelmes fotelban ülünk, koncentrálva arra, hogy történni fog velünk valami. 
  • Ha kiszakadunk a megszokott irodai, „home office”, otthoni környezetből, felszabadítjuk a gondolatainkat is. Nem azok között a tárgyak között vagyunk, amelyekhez az eddigi megoldási módjaink kapcsolódnak. Egy kellemes sétaútvonalon kicsit eltávolodunk az épített környezettől, az otthoni, munkahelyi miliőből, kirepülünk a megszokottból. Olyan gondolatok indulhatnak el, melyekkel akár az eddig akadályoknak vélt tényezőket is át tudjuk ugrani, és a megoldandó helyzetet nem problémaként, hanem lehetőségként tudjuk megfigyelni.
  • Azt sem szabad elfelejteni, hogy séta, esetleg városnézés közben kinyitjuk a szemünket, szívünket, hogy a szépet, a különlegeset és a fontosat, a megszokottól eltérőt észrevegyük. Ez a saját coaching témánkkal kapcsolatosan is pozitív eredményeket hoz, új szemszögből láthatjuk a helyzetünket.
  • A kiválasztott séta útvonal semleges terep mind az ügyfélnek, mind pedig a coachnak, így, ha valakit feszélyez az ismeretlen irodai környezet, érdemes a coachingnak ezt a módját választani. 

Persze séta mellett még számos olyan tevékenység van, ami serkenti a gondolkodást, felszabadít, nyugtat. Számomra ilyen a takarítás, vagy a főzés. De például egy „lapra szerelt” szekrénysor összeállítása közben is nagyon sok helyzetet át lehet beszélni.

Lássuk be, ezek közül valóban a séta a legegyszerűbb. Nem kell hozzá más, csak a lábad, a cipőd, és egy társ a beszélgetéshez, hallgatáshoz. És ez a társ lehet egy coach is. Kérdések, gondolatok, és előre lépés! Vagyis sétáló coaching. 

A főzős coaching ötleten még gondolkodom, addig is szívből ajánlom a sétát coaching közben mindazoknak, akik egy különleges coaching élményre vágyik.

Én nyitott vagyok rá!