A motiváció – erős vágy a változtatásra – a karrierváltás első lépése

Váltani 26 év után nem könnyű, de egy új világba becsöppeni varázslatos. Az elmúlt években a karrierváltás volt a legizgalmasabb dolog az életemben. Az egész Gustav Klimt A csók című művének keresztszemes változatával kezdődött. 

Akinek kicsi gyerekei vannak, még el sem tudja képzelni, hogy az az időszak, amikor a gyerekek 100%-ban ránk vannak utalva, csak egy rövidebb szakasza az életünknek. Nálunk kamaszkorukra csökkent le jelentősen a velük töltött idő igénye, és jobbára a pihenésnek, feltöltődésnek is szolgáló, minőségi együttlét ideje maradt meg, sok-sok beszélgetéssel, társasjátékkal, stb. Ezért a munkaidő utáni otthoni feladatok lecsökkentek, szép lassal elfelejtettük a lecke macerát és társait, és sokkal több idő lett saját magamra. Így kerestem én is, mit csinálhatnék még. Tipikus életközepi kérdések…

Nálunk otthon hagyománya volt, elkezdtem keresztszemest hímezni esténként. Egy virágcsokor után tájkép jött, majd Gustav Klimt A csók című művének keresztszemes változata. Négy hónap esténkénti varrás, 64 ezer öltés, sok-sok szín és forma, ami türelmet, figyelmet, tökéletes fókuszlás kíván. Ekkor jobbára csak befelé figyeltem, gyakorlatilag egyedül voltam a bennem kavargó gondolatokkal.

Mire elkészültem, pontosan tudtam, hogy coach szeretnék lenni. Pedig egyszer sem olvastam visszafelé a mű címét, csak most vettem észre, hogy… 🙂 A többi már nem volt nehéz.

Egészen eddig eszem ágában sem volt változtatni az életemen, munkámon, tényleg minden jó volt. 26 évig dolgoztam relatíve ugyanazon a területen, változó munkahelynevek mellett, de ugyanazzal az örömmel és lelkesedéssel. Annyira sok volt a munka, hogy nem is gondolkodtam szeretem/nemszeretem kérdéseken. Szakmai értelemben nyilván lehet azt mondani, hogy ez egy tipikus életközepi váltás volt. És igen, tényleg az!  Hogy ez jellemző az X generációra? Igen, igaz!

De minden döntés mögött van valami, ami statisztikailag, elméletileg nem meghatározható, valami beismert, vagy be nem ismert vágyakozás, ami igazán érdekes. Nekem ez a csináljak valami újat volt. Ezt az érzést hozta a fókuszált figyelem, a belső gondolataim felé fordulás, és így lettem végül alkalmazottból vállalkozó.

 

A teljes „áthuzalozás” – a második lépés

Valójában itt kezdődik a történet érdekesebb része, a sok tanulás, és tapasztalás. Mert ne szépítsük, teljesen át kellett formálnom a gondolkodásomat. A karrierváltás kulcsa és legnehezebb pontja a perspektíva átprogramozása – az agy áthuzalozása.  

Az alkalmazotti létben, még akkor is, ha az ember vezető, van valamilyen fajta biztonság, támasz. 

Különösen a kollégák közelsége, az érzés, hogy nem vagyok egyedül. Ez a fajta biztonság vállalkozóként, önállóan dolgozóként kissé megroggyan. Ami persze nem baj, mert éppen az önállóság iránti vágy az, ami az embert erre a tájékra vezérli, de azért meg kell szokni, hogy nincs külső kontroll, nincs aki kicsit leveszi a válladról a terheket.

Teljesen más az idődimenzió is. Nagyon szuper, hogy magam osztom be az életemet, nincs meghatározott munkaidő, senki nem von kérdőre, ha egy nap nem csinálok semmit. Ez elméletben így is van. De könnyen válik folyamatossá a munkaidő – ha már úgy is csak rajtunk múlik minden. A karrierváltás szerintem ebben az esetben értelmetlen. 

Az önállóság másik fontos eleme a munkaszerzés. Előnye persze, hogy senki nem zúdítja rád a feladatokat, azaz nem automatikusan, „felülről” jönnek a feladatok. Keményen meg kell tanulni menni értük.

Egy munkahelyi szervezet sok szabállyal korlátoz, és egyben támogat is minket. Vannak a kontrollt, a folyamatok, termékek helyességét támogató szabályok. Ha minden egyedül csinálunk, akkor ez a támogató kontroll sincs mellettünk, meg kell teremteni. 

Számomra a legizgalmasabb az egészben a sokszínűség, az, hogy az önálló munka során nem „csak” a szakmával kell foglalkozni. Például számla, könyvelés, Fb oldal, Fb profil, honlap, hirdetés, portfolió, iroda, stb… Millió dolgot megtanultam már eddig is, és vár még rám pár kaland.  

Ez mind mind rengeteg szabadságot ad, csak tudnunk kell, hogyan ne vesszünk el benne. 

De úgy érzem, megéri.