Ismerd meg a karrierközepi változás, karrierváltás leggyakoribb buktatóit és tévhiteit! És íme néhány tipp is hogyan küzdd le, vagy előzd meg őket.

Karrierközepi karrierváltás – belső gátak, tévhitek

Az életünk és a karrierünk útján gyakran elérkezünk olyan kereszteződésekhez, amikor úgy érezzük, változtatásra van szükségünk. Különösen igaz ez az életközepi és karrierközepi szakaszban, amikor sokan szembesülnek azzal, hogy újra kell gondolniuk a pályájukat, hogy megőrizzék vagy újra megtalálják a munkájuk iránti szenvedélyüket. Ez az időszak gyakran hoz magával egyfajta belső számvetést, amelynek során felmerül, hogy elérkezett az idő egy komolyabb változásra, legyen az a karrierváltás, új szakmai utak keresése vagy egyszerűen csak a munkahelyi helyzetünk javítása.

A változás nem mindig könnyű, és sokan közülünk elakadnak a „hogyan tovább?” kérdésnél. Vannak, akik többször belefognak, vagy kerülőutakat írnak le. De a folyamat nemcsak kihívásokkal és buktatókkal, hanem rendkívüli lehetőségekkel is jár, amelyet nem érdemes kihagyni.

Ezért összegyűjtöttem a leggyakoribb tévhiteket, belső gátakat, amelyekkel érdemes számolnod, hogy Te elsőre is sikerrel járj! Ez a cikk tehát neked szól, ha készen állsz a karrierváltásra, és új fejezetet szeretnél nyitni az életedben.

 A karrierváltás, karrierközepi változás, amellett, hogy lehetőséget kínál a fejlődésre és új irányok felfedezésére, számos tévhit és gát elé állíthatja az embert és teszi próbára a bátor kalandort ezen az úton. Ezek a tévhitek és gátak gyakran belső félelmekből és társadalmi normákból erednek, amelyek akadályozzák a karrierváltást.

Íme a leggyakoribb tévhitek és gátló tényezők, melyekkel szembe kell nézni, és amelyeket le kell küzdeni a sikeres karrierváltáshoz életünk közepén.

 

1. „Túl öreg vagyok a karrierváltáshoz”

Ez az egyik leggyakoribb tévhit, amely visszatarthat minket a karrierváltástól. Sokan úgy érzik, hogy az életük egy bizonyos pontján túl késő új karriert kezdeni vagy új készségeket elsajátítani. Ebben benne van az a kétség is, hogy meddig leszünk szellemileg és fizikailag egészségesek, és vajon mennyi időnk van kiteljesedni az új munkánkban. És vajon képesek vagyunk-e újra tanulni, új készségekre szert tenni?

Az eszeddel ugye Te is tudod az igazat, vagyis, hogy soha nem vagyunk túl öregek ahhoz, hogy tanuljunk és fejlődjünk, és sosem késő új készségeket elsajátítani, új területeket felfedezni. A változásra való képesség nem korfüggő, és az eddigi munkatapasztalatok, készségek nemhogy hátrányt, hanem előnyt is jelentenek a választott új területünkön. sokan éppen a tapasztalatuk és érett szemléletmódjuk révén találnak sikerre az új területeken.

Mit érdemes tenni?

A legfontosabb, hogy gondold át, milyen előnyöket hordoz a korod, az eddigi tapasztalataidat hogyan tudod az új területen is az előnyödre fordítani. Vagyis ne feledkezz meg arról, hogy az életkorral járó tapasztalat és tudás értékes erőforrás lehet az új kihívások során.

Összességében: a változásra való képesség korfüggetlen.

2. „Nem rendelkezem a szükséges tudással, készségekkel, nem vagyok elég jó ahhoz, hogy karriert váltsak”

Visszatart a változástól, ha belekapaszkodunk abba a gondolatban, hogy a meglévő karrierünk az egyetlen, amiben jók vagyunk. Nagyon gyakori, hogy a változtatást az a gondolat blokkolja, mely szerint hiányzik az elképzelt új terület magasszintű végzéséhez szükséges tudásunk és készségük. Ez leginkább az ismeretlen iránti félelmen alapul, de oka lehet az is, hogy nem látjuk át, milyen készségeink vannak, amelyeket az „új” területen is sikerrel használhatunk.

Ezért fontos, hogy felismerd, a készségek fejleszthetők és tanulhatók, illetve számos készség átvihető más területekre, és a hiányzó tudás és kompetenciák elsajátíthatóak képzések, tanfolyamok és önálló tanulás révén. A lényeg az, hogy legyél nyitott az új tanulási lehetőségekre, és hajlandók ne spórold ki az időt és energiát a szükséges új kompetenciák elsajátításába.

Mit érdemes tenni?

Azonosítsd azokat a készségeket, amelyeket korábbi munkád során szereztél, és relevánsak lehetnek az új karrieredben is, például kommunikációs, problémamegoldó vagy projektmenedzsment készségek. És vedd számba azokat, amelyeket meg kell szerezned majd mérd fel, milyen módon tudod a hiányt pótolni. Nagyon fontos az is, hogy mélyíts önismereted, erősítsd az önbecsülésedet.

Továbbképzések, az online kurzusok, workshopok és szakmai tréningek stb. segíthetnek elsajátítani az új területen szükséges tudást és készségeket.

Összességében: az élethosszig tartó tanulás ma már nem szlogen, hanem valóság.

3. „A karrierváltás túl kockázatos”

A biztonság iránti vágy is gyakori gátja a karrierváltásnak. Különösen, ha stabil jövedelemről vagy előnyökről van szó. Hiszen a karrierközepi változtatás valóban magában hordoz bizonyos kockázatokat, különösen anyagi és stabilitási szempontból. A megszokott munkahelyi környezet biztonságérzetet nyújthat, de ez gyakran gátol minket abban, hogy tovább lépjünk és kockázatot vállaljunk egy ígéretesebb karrierlehetőség érdekében.

A meglévő munkahely biztonsága és a jól ismert rutin feladása nehéz döntést. Érdemes azonban mérlegelni, hogy a jelenlegi biztonság valóban hozza-e azt az életminőséget és a belső megelégedettséget, amire vágysz. Legyél biztos benne, hogy a változás hosszú távon nagyobb elégedettséget és személyes növekedést hoz, mint az évekig tartó őrlődés és sóvárgás, amely magában rejti a munkahelyi elégedetlenség vagy a kiégés kockázatát. Ehhez tisztában kell lenned azzal is, hogy a biztonságérzet nem feltétlenül jelenti a teljesítmény vagy a személyes elégedettség növekedését. A valódi növekedéshez, fejlődéshez néha szükséges kilépned a komfortzónádból.

Mit érdemes tenni?

Tervezz! A kockázat megfelelő tervezéssel, tartalékok felhalmozásával és alternatívák kidolgozásával minimalizálható. Mérlegeld a potenciális kockázatokat és fontod meg a fokozatos átmenet lehetőségét. Például a korábbi munkád fokozatos feladását, részmunkaidős váltást stb.

Összességében: soha ne feledkezz meg arról, hogy a változás hosszú távon milyen lehetőséget tartogat Neked.

4. „A változás azonnali eredményeket hoz, a siker azonnal jön” és az ellentéte” a változás túl sok időt és energiát igényel”

Gyakran várjuk el, hogy a karrierünk megváltoztatása azonnal látható eredményeket hozzon. Azt akarjuk, hogy rövid időn belül elérjük azt a szintet, amit megszoktunk a korábbi 15-20 év alatt a korábbi munkánk során. De nem szabad elfelejteni, hogy ott sem ez első évben „lett meg minden”.

Ugye Te is elfogadod azt, hogy egy jelentős változás gyakran lassú és kihívásokkal teli folyamat, amely türelmet és kitartást igényel? Soha ne feledd el a folyamat során, és akkor sem, mikor tervezel, hogy a változás iránti elkötelezettség hosszú távon megtérül, mind anyagi, mind pedig emocionális vonatkozásban.

Mit érdemes tenni?

Törekedj az időd és erőforrásaid hatékony menedzselésére. Legyenek reálisak az elvárásaid, készülj fel a lehetőségekre és akadályokra egyaránt. És soha ne felejtsd el megünnepelni a kisebb sikereket és előrelépéseket sem.

Összességében: tervezz, ünnepelj és légy türelmes.

5. „Egyedül kell megküzdenem ezzel, sem a családom, sem a környezetem nem támogatna ebben”

A karrierváltás folyamata gyakran magányosnak tűnhet, különösen, ha úgy érezzük, hogy nem számíthatunk a környezetünk, a családunk támogatására. A családi és baráti kör reakciója valóban befolyásolhatja döntéseinket.

Mit érdemes tenni?

Értsd meg a családod reakcióját. Téged féltenek? Az anyagi biztonságotok aggasztja őket? Egyszerűen nem értik, hogy miért akarod ezt az egészet? Mondd el nekik az okaidat, a terveidet, oszlasd el az aggályaikat. Nyílt kommunikációval és a változás pozitívumainak megosztásával próbáld megnyerni őket az ügyednek.

Másrészt keress szakmai kapcsolatokat, keress a választott területeden olyanokat, akik segítenek neked, ha mással nem is, az életük történeteivel, tapasztalataival, saját kapcsolataikkal, melyek által jobban megismered belülről az új területet.

Összességében: keres mentorokat, csatlakozz szakmai csoportokhoz, és építs támogató hálózatot, amely segíthet Téged a változás folyamatában.

 

+1. „Nem találom a megfelelő irányt, nem tudom, merre induljak el”

Sokan érzik úgy, hogy bár változást szeretnének, nem tudják, milyen irányba induljanak el. Vagy attól tartanak, hogy nem rendelkeznek elegendő idővel vagy energiával egy új karrier elindításához.

Ez elsősorban az önismeret hiányára vezethető vissza. Én magam is írtam már arról a jelenségről, hogy a karrierünk első felében, amikor „tesszük a dolgunkat”, gyakran nem érezzük szükségét annak, hogy foglalkozzunk az önismeretünk mélyítésével.

A karrier-tanácsadás, a coaching, vagy az önismereti munka segíthet (újra) felfedezni az értékeinket, érdeklődési köreinket, szenvedélyeinket, amelyek irányt mutathatnak nekünk a változás folyamatában.

 

Karrierközepi karrierváltás

Remélem ezek után már Neked sem kérdés, hogy a karrierközepi változtatás útján álló tévhitek és gátak leküzdése nem könnyű feladat, de szükséges lépés a személyes és szakmai fejlődés felé vezető úton. Az önreflexió, az önbizalom építése és a kockázatvállalási hajlandóság növelése kulcsfontosságú a sikeres átmenethez. Az elszántság, a proaktivitás és a nyitottság (az újra) tanulásra segíthetnek áthidalni a kihívásokat és sikeresen navigálni a változás viharos vizein.

Készen állsz a változásra, de gátakba ütközöl? Ne hagyd, hogy a tévhitek visszatartsanak! Fedezd fel, hogyan lehet sikeres a karrierközepi átalakulásod. Tudd meg, hogyan léphetsz túl a buktatókon, és válts valóra álmaid karrierjét. Kattints és kezdd el ma a változást!

 A FELPÖRGETŐ Karrierhack félidőben programot Neked találtam ki! Kattints és ismerd meg a részleteket.

https://limecoaching.hu/karrierhack-felidoben/

Amennyiben szívesen beszélgetnél velem a Téged foglalkoztató, életközepi, karrierközepi kérdésekről, itt tudsz időpontot foglalni egy rövid, ingyenes beszélgetésre.

#célmeghatározás; #karrierközepiválság; #életközepiválság; #karrierújratervezés; #karrierközepiújratervezés; #proaktivitás; #munkahelyváltás45felett; #karrierváltás45felett; #karriercoaching; #életközepicoaching; #sikertervezés; #önbizaloméskarrier; #elégjó; #karrierhack; #életközepi; #karrierközepi; #önfejlesztés; #egyeletedvan; #jövőfókusz; #csakegyéletedvan; #limeonaid; #limeonaidcoaching; #sikerstratégia; #miértek;#célok; #jócélok; 

B. Pájer Marianna Limeonaid Coaching

Színtiszta coaching üzleti és magánéleti témákban B. Pájer Mariannal

Kapcsolat I Időpontfoglalás I Adatvédelmi tájékoztató I Süti tájékoztató