5+1 dolog, amire figyelj, ha egyedül kezednél bele karriered újragondolásába, és mit nyerhetsz, ha mindezt coaching folyamatban, szakértő segítséggel csinálod.

Számos alkalommal szembesülünk kihívásokkal, dilemmákkal, melyek gyakran karrierünk közepén érik el csúcspontjukat. Ebben az időszakban felmerül a kérdés: egyedül küzdjünk meg a problémákkal, vagy szakértő segítségét vegyük igénybe.

Sok esetben, vagy mondhatnám azt is, sok emberben ez nem is kérdés.

Mert a saját problémáinknak mi vagyunk a legjobb ismerői, és a megoldást is nekünk kell megtalálni. Ennek a mondatnak egyetlen szavával sem tudok vitatkozni.

DE! Abban is biztos vagyok, hogy a folyamat eredményességét, időbeliségét, sikerességét mindenképpen támogatni tudja egy szakértő külső szemlélő, más nézőponttal.

MIÉRT? Azért, mert…

 • Az elakadások, nehézségek során hajlamosak vagyunk kímélni magunkat, esetleg feladni.
 • A rengeteg elérhető információban sok időt veszítünk azzal, hogy megtaláljuk a tökéletes utat.
 • Amikor csak saját szemszögünkből közelítünk meg egy helyzetet, korlátozott a rálátásunk, és könnyen beleeshetünk bizonyos csapdákba.
 • Az elbizonytalanodás, az útkeresés, újrakezdés mind meghosszabbítja az időt a probléma felismerésétől a megoldásig.
 • A folyamat során gyakran új körülmények, új kihívások merülnek fel, amelyeket kezelni kell, hiszen csökkenthetik a motivációt és elköteleződést.
karrierközepi coaching B. Pájer Mariannal

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem azokat a buktatókat, amelyekre mindenképpen gondolni kell akkor, ha egyedül fogunk hozzá a karrierközepi dilemmáink feltárásához, a változtatás előkészítéséhez és végig viteléhez.

Karrierközepi coaching<br />

Túllépés a saját korlátainkon és engedékenység 

A karrierközepi váltás során gyakran kerülhetünk szembe nehéz helyzetekkel, fájó pontokkal, érzékeny témákkal. Ilyenkor ahelyett, hogy feltárnánk és feloldanánk ezeket, hajlamosak vagyunk továbblépni, nem foglalkozni velük. Az önmagunkkal szembeni túlzott engedékenység hátráltja, vagy akadályozzak a személyes és szakmai fejlődésünket, de hosszú távon komoly hátrányokhoz vezethet.

Ezért figyelj arra, hogy 

Ne rekedj meg a komfortzónádban, amely biztonságos hely, ismerős és kényelmes. Sok mindenre nagyon jó, de itt nincs helye az új kihívásoknak és így a fejlődésnek sem. Ezért, ha mindig a komfortzónádon belül maradsz elszalaszthatod fejlődés letőségét.

Ne hagyd, hogy csökkenjen az önbizalmad, mert  annak ellenére, hogy ezzel rövid távon megóvhatjuk magunkat a kudarctól és a frusztrációtól, hosszú távon éppen az önbizalom csökkenéséhez vezethet. Amikor elkerüljük a kihívásokat, nem tapasztaljuk meg a sikerek érzését, ami erősítené az önbizalmunkat.

Karrierközepi coaching

Információtöbblet, a módszerek bősége – merre tovább

Amikor egyedül nekivágunk egy változás előkészítésének, szembesülnünk kell azzal, hogy rengeteg információ, tanács és módszer áll rendelkezésünkre. A világháló, a szakirodalom, és a különféle internetes tanácsadók végtelen forrásaiban könnyű elveszni, ezek átböngészése, a módszerek és tanácsok összehasonlítgatása komoly időpazarláshoz vezet. A jelentős információtöbblet átláthatatlanná, nehezen kezelhetővé teheti az előkészítést és a döntést. 

Az időd jó beosztásán túl próbáld elkerülni

 a döntési nehézséget, döntésképtelenséget, hiszen a túl sok információ eredményezheti az is, hogy képtelenek vagyunk döntést hozni, mert attól félünk, hogy nem a legjobb lehetőséget választjuk. Ez gyakran vezet a cselekvés hiányához, ami gátolja a fejlődést és a változást.

a nem célravezető módszerek kipróbálását, mert ha nincs „világos iránytűnk”, könnyen elkötelezhetjük magunkat olyan módszerek mellett, amelyek nem illenek hozzánk, nem megfelelőek a helyzetünkre, így nem vezetnek eredményre, vagy rosszabb esetben akár hátráltathatják a fejlődésünket.

Karrierközepi coaching

A külső perspektíva ereje

Amikor egyedül nekivágunk egy változás előkészítésének, szembesülnünk kell azzal, hogy rengeteg információ, tanács és módszer áll rendelkezésünkre. A világháló, a szakirodalom, és a különféle internetes tanácsadók végtelen forrásaiban könnyű elveszni, ezek átböngészése, a módszerek és tanácsok összehasonlítgatása komoly időpazarláshoz vezet. A jelentős információtöbblet átláthatatlanná, nehezen kezelhetővé teheti az előkészítést és a döntést. 

Számolnod kell

a korlátozott perspektívával,  hiszen saját nézőpontunk gyakran korlátozott, mert azt a saját érzéseink, tapasztalataink és előítéleteink befolyásolják. Ez megakadályozhat minket abban, hogy teljes mértékben átlássunk egy helyzetet vagy észrevegyük a rejtett lehetőségeket.

az önigazolás csapdájával, mert hajlamosak lehetünk csak olyan információkat keresni és elfogadni, amelyek megerősítik saját előfeltevéseinket és hitrendszereinket. Ez megnehezítheti a változásra való nyitottságot és az új megközelítések kipróbálását. 

Karrierközepi coaching<br />

Gyorsaság és hatékonyság

A karrierközepi változások gyakran hosszadalmas és bonyolult folyamatok, amelyek során könnyű eltévedni, fölösleges köröket futni. Ha egyedül vágunk vele, számolni kell azzal, hogy jó ütemezés és céltudatos tervezés nélkül könnyen megakadhatunk, elveszíthetjük a fókuszt, vagy éppen olyan utakon elindulunk el, amelyek nem vezetnek el a kívánt célhoz.

Figyelj oda, hogy Te elkerüld

a motivációs szinted csökkenését, mert a hosszadalmas és bonyolult folyamatok könnyen erodálhatják a kezdeti lelkesedésünket, különösen akkor, ha nem látjuk az előrehaladást vagy ha gyakran akadunk meg. Ez tovább lassíthatja a változtatás folyamatát is.

a célok elvesztését, a kiégést, kiábrándulást, hisz a változtatás folyamatában könnyű elveszíteni fókuszt, és olyan utakat is bejárni, amelyek nem vezetnek el a kívánt eredményekhez. De az is előfordul, hogy túlterheljük magunkat, különösen, ha igyekszünk minden lehetséges módszert kipróbálni. 

Karrierközepi coaching<br />

Személyre szabott fejlődés és egyéni célkitűzések

Amikor egyedül, az elérhető forrásra támaszkodva próbálunk megbirkózni a karrierközepi dilemmákkal, rengeteg általános információt gyűjtünk össze. Ezek közül számos olyat találunk, ami jó nekünk, és sok olyat is, ami tévútra visz. Esetleg rátaláluk a következő lépésre egy újabb szakirodalomban, de az is lehet, hogy más metódus szerint lépünk tovább.

A mindenki számára elérhető információk 

nem veszik figyelembe az egyéni helyzeteket, célokat és szükségleteket, és hiányzik egyfajta tárgyilagos visszajelzés, amely segít felismerni és korrigálni a hibás, vagy az előrelépést akadályozó, önkorlátozó lépéseket. Ezért az ilyen típusú információk alkalmazása gyakran nem hozza meg a várt eredményeket.

magukban rejtik a félrevezető öndiagnózis lehetőségét, mert az egyedüli munka során könnyen előfordulhat, hogy tévesen értékeljük a helyzetünket vagy a problémáinkat, ami félrevezető vagy éppen káros módszerek felé terelhet bennünket.

Folyamatos támogatás és „finomhangolás” 

A valódi, tartós változtatáshoz folyamatos visszacsatolásra, és igény esetén újratervezésre lehet szükség. Ez különösen igaz a karrierközepi változások és dilemmák esetében, ahol a kihívások sokszínűek és gyakran hosszú távúak. A folyamatos elérés, „utánkövetés” biztosítja, hogy az elért eredmények tartósak legyenek. 

Amivel egy coaching folyamat többet nyújt, mintha egyedül fognál neki karrierközepi változtatáshoz 

 • Különböző módszerek és eszközök használatával az igényeidhez, képességeidhez és elvárásaidhoz igazodó folyamatban lesz részed, amellyel gyorsabban és hatékonyabban érheted el a céljaidat. 
 • Biztonságos és támogató környezetet teremt, ahol nyíltan megoszthatod a gondolataidat, érzéseidet, és félelmeidet anélkül, hogy valaki ítélkezne, vagy eltántorító véleményt nyújtana.
 • Támogat abban, hogy biztonságosan lépj ki a komfortzónádból, ösztönöz a kihívásokkal való szembenézésre, az új lehetőségek felfedezésére.
 • Mélyebb önismeretre tehetsz szert, amellyel megértheted saját motivációidat, az erősségeidet és a gátló tényezőket, vagyis növeli a tudatosságodat.
 • Új szemszögből mutatja meg a helyzetet, és segít felfedezni a Te perspektívádból rejtett lehetőségeket és megoldásokat.
 • Biztos lehetsz benne, hogy megvalósítható, elérhető célt határozol meg, azt feladatokra bontod és úgy ütemezed, hogy minden lépés hatékonyan épül az előzőre, így elkerülöd a fölösleges kitérőket és az időpazarlást.
 • Nem csupán az aktuális problémád megoldásában kapsz támogatást, hiszen önismereted mélyülése, problémamegoldási startégiáid színesedése révén olyan készségekre teszel szert, amelyekre a későbbiekben is tudsz támaszkodni.
karrierközepi coaching

A karrierközepi/életközepi válság átvészelése nem kis kihívás, de nem is kell egyedül megküzdenünk vele.

Ha készen állsz a változtatásra, és szeretnéd kihozni a legtöbbet magadból, nézd meg a FELPÖRGETŐ – karrierhack félidőben elnevezésű programomat, amely hatékony eszköz azok számára, akik szeretnének gyorsan és céltudatosan haladni a karrierjükben vagy személyes életükben bekövetkező változások kezelésében.

A gyors problémaazonosítástól kezdve a megvalósítás támogatásán át a folyamatos haladás nyomon követéséig minden elemet úgy alakítottam ki, hogy a lehető leghatékonyabban támogassa a céljaid elérését. A folyamatos támogatás és utánkövetés nem csak egy biztonsági hálót biztosít, hanem lehetőséget is ad arra, hogy aktívan kezeld a változásokat és kihívásokat, miközben új célok felé haladsz. Ezzel nem csak elérhető, de fenntartható és továbbfejleszthető a változás és az elért eredmény is.

Bővebben itt olvashatsz  FELPÖTGERŐ Karrierhack félidőben programról: https://limecoaching.hu/karrierhack-felidoben/ 

Amennyiben szívesen beszélgetnél velem a Téged foglalkoztató, életközepi, karrierközepi kérdésekről, itt tudsz időpontot foglalni egy rövid, ingyenes beszélgetésre.

#célmeghatározás; #karrierközepiválság; #életközepiválság; #karrierújratervezés; #karrierközepiújratervezés; #proaktivitás; #munkahelyváltás45felett; #karrierváltás45felett; #karriercoaching; #életközepicoaching; #sikertervezés; #önbizaloméskarrier; #elégjó; #karrierhack; #életközepi; #karrierközepi; #önfejlesztés; #egyeletedvan; #jövőfókusz; #csakegyéletedvan; #limeonaid; #limeonaidcoaching; #sikerstratégia; #miértek;#célok; #jócélok; 

B. Pájer Marianna Limeonaid Coaching

Színtiszta coaching üzleti és magánéleti témákban B. Pájer Mariannal

Kapcsolat I Időpontfoglalás I Adatvédelmi tájékoztató I Süti tájékoztató