A tervezés, a célok meghatározása, a jövőfókuszú gondolkodás mellett mindig szem előtt kell tartani, hogy a jelenben éljük. Megéljük azt, ami velünk és körülöttünk történik. Fontos, hogy rendszeresen megálljunk, visszatekintsünk a mögöttük hagyott időre, és lássuk tisztán, mi történt, mit tettünk, mit értünk el, és kinek, miért lehetünk hálásak. De hogyan és miért kapcsolódik a hálaérzet tudatosítása az évtervezéshez? Egyszerűen! Erőforrást rejt, melyre egész évben támaszkodhatunk.

Még mindig nem késtél le róla, hogy tudatosan megtervezd az évedet – valójában jó ideig még nem késő.  Ezért gondoltam azt, hogy írok még az évtervezés gyakorlati szükségességéről, hozadékáról.  Aztán úgy döntöttem, hogy csak egy dolgot emelek ki, ami ebben az aspektusban inkább az előző év lezárásához kapcsolódik, de nagyon is köze van az éves eredményhez, a sikerekhez is.

Ez pedig a HÁLA érzése – nem vallási, hanem hétköznapi értelemben nézve.  Ha megállunk egy kicsit és tényleg visszatekintünk a mögöttünk hagyott időre, milyen gyakran tesszük fel magunknak a kérdést – miért és kinek vagyunk hálásak?

Mikor lehetünk hálásak? Mi is a hála? A hála valami, vagy valaki iránt kinyilvánított megbecsülésérzés. Amikor valaki valami olyat tesz velünk, vagy olyan történik, ami előrevisz, amitől gyarapodunk, ami a sikereinket segíti, vagy egyszerűen csak jóérzéssel tölt el. Mindenképpen pozitív érzés, amelyből energiát meríthetünk.

Miért jó a hála megélése? csak néhány fontos elem:

hangulat, közérzet: a hála felidézése kellemes, pozitív érzéseket vált ki, blokkolja a negatív érzéseket, mint a harag, neheztelés, irigység, önsajnálat.

kapcsolatteremtés: segíti a kötődést másokhoz,

egészségmegőrzés: pozitív hatással van a testi és mentális egészségre,

#önértékelés, önbizalom: segíti a pozitív önkép kialakulását, az önismeret fejlődését, erősíti a stressztűrő képességet.

ENERGIKUSSÁG, ELÉGEDETTSÉG, REMÉNY, OPTIMIZMUS, BOLDOGSÁG ÉRZET, EMPÁTIA, MEGBOCSÁJTÁS – csak néhány dolog, ami a hála – a következetesen hálás emberekből kiindulva – pozitív hozadéka lehet.

Mi tehát a feladatunk?

Álljunk meg néhány percre, és nézzük meg, kinek, miért lehetünk hálásak. Aztán mutassuk is ki. És tegyük ezt rendszeresen. Ne feledjük el, hogy nem csak a nagy dolgokért lehetünk hálásak. 

Számos technika létezik erre, amelyet rendszeresen alkalmazva újratanulható, megerősíthető a hálaérzet tudatosítása. 

A lényeg az, hogy rendszeresen álljunk meg, és tekintsük át az adott időszakot.

Hogyan tehetjük meg mindezt? Több mód is van erre. Íme néhány, amit érdemes kipróbálni. 

# Írjuk le – röviden – kinek és miért lehetünk hálásak. Írhatjuk ezt például egy naplóba (hálanapló) de kiscetlikre is, és betehetjük egy dobozba is. Tegyük úgy, ahogyan a legjobb nekünk, a lényeg, hogy tegyük, rendszeresen.

# Rendszeresen idézzük fel azokat a momentumokat, amelyek miatt hálásak lehetünk. Éljük meg, éljük át újra őket, fürdőzzük meg ebben az élményben. 

# Fejezzük is ki, mondjuk el azoknak, akiket illet, mennyit jelent, amit tőlük kaptunk.  

 

Hogyan alapozhatunk erre évzáráskor, évtervezéskor? Nézzük át az elmúlt évünket, gondoljuk át, kinek, miért lehetünk hálásak. És ne feledkezzünk meg az eredményeinkről sem, amelyeket elértünk.

Összegyűjtöttem néhány egyszerű kérdés, amin érdemes elmélkedni:

# Mi volt ebben az évben a legnagyobb meglepetés, ami ért engem?

# Mi volt a legnagyobb sikert, eredmény, amit elértem?

# Mi volt az a nehéz helyzet, feladat stb., amit sikerült megoldanom, amiből „jól jöttem ki”?

# Melyek azok a dolgok, események stb., amelyekért leginkább hálás vagyok?

# Kik azok, akiktől a legnagyobb segítséget kaptam döntéseimhez, eredményeim eléréséhez?

# Kik azok, akik egész évben mellettem álltak?

# Kik azok, akik ebben az évben a legnagyobb hatással voltak rám?

A válaszok számos erőforrást rejtenek, amelyre egész évben támaszkodhatunk. Ezért sem érdemes kihagyni.

Ha egyedül nehéz ezt elkezdeni, rám számíthatsz. Coaching módszereimmel támogatlak az önismereted, vezetői önismereted fejlődésében is, akár az évtervezéshez kapcsolva, akár attól teljesen függetlenül.