Az év utolsó heteiben a munkahelyeken sor kerül az értékelésre, az éves teljesítmény átgondolására, közlése a kollégákkal, akkor is, ha csak néhány munkatársunk van.

Ne hagyjuk, hogy az időzavar elvegye a lehetőséget a munkatársak motiválására, megtartására, fejlődésének támogatására, mert persze erre is kiválóan alkalmas. De ha ennyire fontos, akkor miért is nyűg mindenkinek az értékelés elkészítése?

Mit tegyünk, hogy örömmel vágjunk bele?

 Teher vagy lehetőség? Miért nyűg az értékelés?

Az év utolsó heteiben a munkahelyeken – legyen az egy kisvállalkozás, nagyvállalat, minisztérium, kormányhivatal, szociális intézmény, szolgáltatás – felmerül az értékelés kérdése, az éves teljesítmény átgondolása és közlése a kollégákkal. Azaz a teljesítményértékelés. A nagyobb vállalatoknál, a közigazgatásban, számos szektorban megvan ennek a bevett gyakorlata, tudományos háttere, szoftveres támogatása. De tudjuk azt is, hogy sok kis- és mikrovállalkozás esetén ez nincs így. Korábbi közigazgatási vezetői tapasztalataimból azonban tudom, a bevett gyakorlat, szoftver, a teljesítményértékelés elvégzésének számonkérhetősége ellenére is mindez annyit ér, amennyire az értékelő vezetőnek fontos, amennyire komolyan tudja gondolni, és amennyi energiát beletesz.

Év végén a sok fontos teendő mellett sajnos nagy az esély arra, hogy a munkatársak értékelésére, az éves teljesítmény átgondolására van a vezetőknek, vállalkozónak a legkevesebb energiája. Emellett a valós és őszinte, ugyanakkor szakmailag megalapozott értékelés sok vezetőnek, vállalkozóknak nehezen megy.

A teljesítményértékelés napjainkban elég széles spektrumon mozog. Kicsit leegyszerűsítve és  lesarkítva:

@ egy mondat a karácsonyi, évzáró eseményeken. „Köszönöm az éves munkátokat!”, vagy ugyanez a mondat egyenkét, egyes kollégáknak,

@ egy rövid, semmit mondó értékelés mindenkinek, személyesen,

@ egy kicsit részletesebb, de csak a jóra koncentráló összegzés,

@ egy részletes értékelés, amelyben összegzünk mindent, pl. azt is, miben látunk fejlődést az elkövetkező időkben

@ professzionális értékelés, nem csak a vezető értékel, hanem a munkatárs is, vagy mindenki mindenkit.

 

Túl a szakmai elvárásokon, milyen lehetőségeket rejt az értékelés? Miért kell erre vezetőként nagyon is készülni?

# Mert a munkavállaló szerintem őszintén kíváncsi arra, mit gondol a munkájáról a vezetője.

# Mert a jó értékelésnek motivációs ereje van.

# Mert alapja a munkatárs szakmai fejlődésének.

# Mert az az érzés, hogy „komolyan vesznek”, hogy látható a fejlődési irány, segít a jó munkavállaló megtartásában.

# Mert segíti a szervezeti célok elérését.

# Mert ha azzal kezdjük, hogy átgondoljuk cégünk éves teljesítményét, a legfontosabb eseményeket, előrelépést, esetleg elmaradásokat, egy jelentős lépés tettünk előre a jövő évi tervezés megalapozásához.

# Mert készítése során vezetőként is át tudjuk gondolni, értékelni az éves munkánkat, eredményeinket. Az egyes munkavállalók kapcsán azt is megnézhetjük, mi hogyan vagyunk benne a munkavállaló teljesítményében.

 

Hogyan könnyíthetjük saját helyzetünket, milyen kérdésekkel segíthetjük magunkat a feladat elvégzésében? Néhány nagyon egyszerű kérdés:

 @ mit tett ebben az évben, hogyan dolgozott,

@ milyen része van cég által elért eredményekben,

@  hol van a kolléga a munkahely életében, milyen szerepet tölt be.,

@  mennyire vagyok elégedett a munkavállaló teljesítményével,

@  tudott-e fejlődni szakmailag, és én vezetőként ehhez hogyan járultam hozzá,

@  milyen vezetői támogatás segítené a munkáját, azaz szüksége van rám,

    • mint vezetőre, pl. konkrét feladatkiadásban,
    • mint szakmai partnerre – rendszeres szakmai diskurzusra.
    • mint biztos háttérre, csak egyszerűen a jelenlétemre

@ a kolléga tudása, képességei miben segítik az előttünk álló feladatok elvégzését, a cég sikerességét.

Ezek után érdemes elgondolkodni azon, hogy nekünk vezetőként, vállalkozóként miben kell fejlődnünk ahhoz, hogy a kolléga motivált legyen, eredményes munkát végezzen és fejlődjön szakmailag.

Na szerintem minimum így érdemes az év végi értékelést elkészíteni, hogy mi vezetők/vállalkozók is tanuljunk belőle, fejlődjünk, akkor is, ha csak néhány alkalmazottunk van, és nincs erőforrásunk komolyabb értékelési rendszerek használatára. Ne hagyjuk, hogy az időzavar elvegye a lehetőséget a munkatársak motiválására, megtartására, fejlődésének támogatására. Ne feledjük el, akkor sem, ha úgy érezzük folyamatosan küldünk a munkatársaink számára visszajelzéseket, vagy esetleg (már-már) baráti viszonyban vagyunk velük, és úgy is tudják, mit gondolunk róluk.

Idő, és néhány gondolat kell csak hozzá, aztán ha rutinná válik, csináljuk gyakrabban. És ne feledjük, már meg is tettük az első lépést a jövő évi tervezéshez.

Ha vállalkozóként, vezetőként úgy érzed, hogy szeretnéd jobban csinálni a munkatársak értékelésért, fejlődnél vezetőként, akkor ismerd meg a vezetőknek, vállalkozóknak szóló programjaimat, melyek a coaching szemléletű vezetést, vállalkozásvezetést segítik.