Te mit áldoztál már fel azért, hogy valamiben tökéletes legyél, vagy amit csinálsz, az tökéletes legyen? Gondolkodtál azon, mikor tökéletes az elég jó?

 Ha az élet egy számítógépes játék lenne, akkor a legtöbben valószínűleg úgy járnánk el, hogy a lehető legjobban teljesítsünk. Egy játékban mindenki azon igyekszik, hogy a legtöbb pontot szerezze, hogy megmutathassa magának és másoknak, képes legyőzni az összes kihívást és megoldani az összes feladatot a legtökéletesebb módon. Az életünkben ez hosszú távon nem tartható, hiszen a valóságban nincsenek pontosan meghatározott kihívások és feladatok, és nincs egyetlen helyes megoldás. Mégis hajlamosak vagyunk a tökéletesre törekedni minden területen, legyen az munka, sport vagy magánélet.

A tökéletesre törekvés hajtóereje a belső motiváció, amely az egyén igénye és vágya, hogy a lehető legjobban teljesítsen és kiteljesedjen. Ez valószínűleg sokunk számára ismerős, hiszen ma már nem csak belső, de külső társadalmi nyomás is nehezedik ránk, amely azt sugallja, hogy mindig törekednünk kell a legjobbra.

VAGYIS AZ ÁLLANDÓ TÖREKVÉS A TÖKÉLETESRE GYAKRAN LEHET KULCSA A SIKEREINKNEK, DE OKA A KUDARCAINKNAK IS.

Úgy gondolom, hogy az elég jó elfogadása és a tökéletesre törekvés közötti egyensúly megtalálása kulcsfontosságú a boldog és sikeres élet szempontjából. Hiszem az életünk során számtalan alkalommal lehetőségük van döntést hozni arról, mi az, amit elég jól csinálunk, és mi az, amit tökéletesen akarunk kivitelezni.

Miért fontos ez? A vágy, hogy mindenben a legjobbat nyújtsuk, gyakran az idővel, energiával és forrásokkal való pazarlással jár együtt. A túlzottan tökéletesre törekvés megakadályozhat minket abban, hogy előre haladjunk, hiszen az időnk nagy részét a tökéletes dolgok keresésével és javításával töltjük.

Mit jelent az, hogy „elég jó”?

Természetesen nem egyenlő az átlagos vagy középszerű teljesítménnyel, hanem arra utal, hogy a céljaink eléréséhez elegendő szintű teljesítményt nyújtunk, miközben figyelünk az egyensúlyra és az élet más területeire is.

Az elég jó szint lehetőséget nyújt tehát arra, hogy szabadidőt találjunk a pihenésre, vagy növeljük önbizalmunkat. És ez az, amiért segít abban, hogy sikeresek, eredményesek legyünk. Mint ahogyan abban is, hogy ne szabotáljuk saját magunkat például azzal, hogy túlzottan kritikusak vagyunk, esetleg szorongunk. Kulcs számunkra ahhoz is, hogy a hibákat, a kevésbé tökéletes momentumokat a fejlődésre, tanulásra való lehetősségként, és ne kudarcként éljük meg.

És mit jelent mindez vezetőként?

A kulcs nyilván ez esetben is az idő és a kontroll mértéke, az azokkal való okos gazdálkodás.

Az igazán hatékony vezető az, aki tudatosan felismeri, mikor van szükség az elég jó teljesítményre, és mikor kell törekedni a tökéletesre. Az „elég jó” vezető képes delegálni a feladatokat, meghatározni a prioritásokat, és megtalálni az egyensúlyt az elvárások és a valóság között.

Ha valaki vezetőként is túlságosan ragaszkodik a tökéletességhez, akkor hajlamos lehet arra, hogy túl sok időt fordítson az apró részletek kidolgozására, és figyelmen kívül hagyja a nagyobb képet. Az ilyen vezetőknek könnyen előfordulhat, hogy túlzottan kontrollálják a csapatot, és az összes fontos döntést magukhoz vonják. Ez azonban gátolhatja a csapat tagjait abban, hogy saját ötleteiket és kreativitásukat kamatoztassák.

 Az „elég jó” középpontjában az áll, hogy a feladatot hatékonyan végezzük el, miközben figyelünk a lehetőségekre és a körülményekre, amelyekben dolgozunk. Az „elég jó” és a tökéletes közötti különbség megértése azt jelenti, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a hatékony és hatékony munka, a megfelelő emberi kapcsolatok és az egyéni fejlődés között.

 Íme 5+1 javaslat arra, hogy mi segíthet, hogy megtaláld az egyensúlyt az elég jó teljesítmény és a tökéletesre törekvés között. 

  1. Időgazdálkodás: az elég jó elfogadása segíthet abban, hogy hatékonyan oszd meg az idődet és az erőforrásaidat. Például a prioritások meghatározása és a delegálás lehetőséget ad arra, hogy több időt fordíts a lényeges feladatokra, és kevesebbet a tökéletesítésre.
  2. Jövőfókusz, céltudatosság: nagyban segíti az eredményes működést, és segít megelőzni a túlzott tökéleteségre törekvést, ha tisztában vagy azzal, ami valóban fontos a munkádban, az életedben, és mi az, amit elég jól végezhetsz el. Ezért törekedj minden területen a reális célok meghatározására, és a jó ütemezésre.
  3. Önbizalom és motiváció: az elvárások túlzottan magasra tűzése idővel csökkentheti az önbizalmat, míg az elég jó elfogadása segíthet abban, hogy merészebben lépj előre és kipróbálj új dolgokat és megerősítsd azt. Ha meghatározod a prioritásaidat, a valóban fontos dolgokra tudsz koncentrálni. Figyel rá, hogy a mérce ne legyen túl magasan, hiszen akkor csalódni fogsz, és ezzel is csökken az önbizalmad.
  4. Csapat hatékonyság: az elég jó vezető képes támogatni és bátorítani a csapattagokat, hogy saját ötleteikkel és kreativitásukkal járuljanak hozzá a közös célok eléréséhez, míg a tökéletesre törekvés gyakran jár erős kontrollal, és kevesebb teret enged a munkatársak kreativitásának.
  5. Teljesítményszint: légy tisztában azzal, és vezetőként tudatosítsd a munkatársaiddal, hogy az elég jó elfogadása nem a középszerűséggel való elégedettséget, vagy az alacsony teljesítmény elfogadását, hanem a céljaink eléréséhez elegendő szintű teljesítményt jelenti.

     +1    Fogadd el, hogy a hibák és a hiányosságok természetesek. Ne legyél túl kritikus magaddal és másokkal szemben, tanulj a hibáidból és a kudarcaidból.

 Végül is, nem kell tökéletesnek lenni ahhoz, hogy sikeres vezetőként, emberként, vagy bármi más szerepben megálljunk a lábunkon és sikeresek legyünk. Az „elég jó” szint is lehet kiváló, ha megfelelően használjuk és nem ragaszkodunk görcsösen a tökéletes teljesítményhez. A jó döntések meghozatala és a helyes időben történő cselekvés segíthet abban, hogy sikeresek legyünk az élet minden területén.

#elégjó #tökéletesrevalótörekvés #egyensúly #hibákatlehetőségkéntlátni #önfejlesztés# #hibázniemberi #egyeletedvan #proaktivitás #jövőfókusz #csakegyéletedvan #limeonaid #limeonaidcoaching