A célok megfogalmazása arról szól, hogy szavakba öntjük, mit akarunk. De szól arról is, hogy ráébredjünk, mi az, ami igazán fontos, ami életünk, karrierünk második felében is dinamizmust, elégedettséget hozhat.

Célok és okok

Képzeld el, hogy egy térkép nélküli kincskereső vagy, aki egy rejtélyes szigeten kalandozik. Van sejtésed arról, hogy hol lehet a kincs, de a pontos helyét csak találgatni tudod. Hirtelen megtalálod a térképet, amely nem csak a kincs helyét, de az odavezető út akadályait és rövidítéseit is jelzi. A coaching pontosan ilyen térkép az életünkben: segít felfedezni, hol rejtőzik a bennünk szunnyadó kincs, és hogyan érhetjük el a legzökkenőmentesebben. Ebben a folyamatban a coach szerepe hasonlít egy jó edzőhöz, aki bár nem lépi meg helyetted az utat, de ott van melletted minden lépésnél. Támogat, irányt mutat, és néha egy-egy rövidítést is súg, hogy gyorsabban elérhesd a céljaidat.

Az új év beköszöntével sokan tűztünk ki új célokat. Idén ennek már két hónapja, és jogos a kérdés, hogyan állunk ezekkel a célokkal. Mindannyian tudjuk, hogy sok újévi célkitűzés vagy fogadalom február végére már elfakul, a lendület elenyészik, és a reményteli vállalás kudarcként telepszik a vállunkra.

Mi lehet az oka ennek?

Elsősorban az, hogy nem megalapozottan határoztuk el magunkat. De az is jó kérdés, hogy minden cél, amit kitűzünk, tényleg előre visz minket?

Munkám során gyakran találkozom olyanokkal, akik a célok meghatározásánál elakadnak, vagy éppenséggel olyan célokat tűznek ki maguk elé, amelyek nem szolgálják valódi érdekeiket. Ebben a bejegyzésben arról írok, hogy mi tesz egy célt „jónak”, és hogyan állíthatjuk be a siker iránytűjét úgy, hogy az valóban a vágyainkhoz vezessen.

A célok mélyebb dimenziója

Először is, egy jó cél SMART: Specifikus, mérhető, elérhető, releváns és időben tervezhető. Ez azonban csak egy dimenzió.

De egy igazán jó cél mélyebben gyökerezik. A vágyainkban, értékeinkben és belső motivációinkban. Olyan, mint egy híd a jelen és a vágyott jövő között, amelyen keresztül megvalósíthatjuk önmagunkat. Egy jól megfogalmazott cél inspirál, motivál és irányt mutat. Képzeljük el, hogy a cél egy barátságos lámpás, ami megvilágítja az utunkat a sötét erdőben. Nem elég, ha csak világít; oda is kell vezessen, ahova mi szeretnénk menni.

Nagyon fontos, hogy a cél inspiráljon. Legyen elég kihívást jelentő ahhoz, hogy motiváltak maradjunk, de ne legyen elérhetetlenül magasra kitűzött. Megfogalmazásakor mindig kérdezzük meg magunktól: ez valóban az én utam? Segít-e közelebb jutni ahhoz, aki lenni szeretnék?

Én hiszek abban, hogy a jó célok nem csak arról szólnak, hogy mit akarunk elérni, hanem arról is, kik szeretnénk lenni az út során. A jó cél tehát nem csak végállomás, hanem utazás is egyben. Olyan utazás, ami során felfedezzük saját erősségeinket, legyőzzük a félelmeinket, és növekszünk, mind személyiségként, mind szakmailag.

Végül, de nem utolsósorban, egy jó cél rugalmas, hiszen körülöttünk minden változik. Időről időre új lehetőségek és kihívások bukkannak fel, amelyeket fel kell ismerni és alkalmazkodni kell ezekhez a változásokhoz, lehetővé téve számunkra, hogy újraértékeljük és szükség esetén módosítsuk az irányt.

Összefoglalva, a jó cél olyan, mint egy jó barát: inspirál, támogat, és segít abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Ugyanakkor az igazi fejlődés nem a célok zökkenőmentes elérésében rejlik, hanem abban, hogy képesek vagyunk-e tanulni és erősödni ezekből a tapasztalatokból. 

A coaching ebben az utazásban nyújt támogatást, azzal, hogy segít felismerni és kiaknázni belső erőforrásainkat, miközben rugalmasan alkalmazkodunk az élet változásaihoz. Emlékezzünk, hogy a legnagyobb sikerek gyakran a kihívások leküzdése után jönnek.

célok a felpörgetőben

Célmeghatározás a FELPÖRGETŐBEN

Nálunk a célok meghatározása nem csak arról szól, hogy szavakba öntjük, mit akarunk. Sokkal inkább arról, hogy ráébredjünk: mi az, ami igazán fontos számunkra, mi az, ami életünk, karrierünk második felében is dinamizmust és elégedettséget hozhat. A céljaink megfogalmazása során nem csak arra törekszünk, hogy konkrét lépéseket tervezzünk, hanem arra is, hogy összhangba kerüljünk önmagunkkal, és megtaláljuk azt az utat, ami valóban hozzánk tartozik.

Egy ügyfelem, Anna, például azért fordult hozzám, mert nem érezte jól magát a munkahelyén, a szakmájában, és csak annyit tudott, hogy mindent, csak ezt nem. Emellett a belső feszültség teljesen leblokkolta. A FELPÖRGETŐ Karrierhack félidőben coaching programom során lépésről lépésre sikerült lebontani a gátakat. Az első lépés egy kis önismereti munka, vagyis az alapozás volt, majd a megjött a cél és az ütemezés is. A folyamat végére pontosan tudta, mit kell tennie azért, hogy újra értelmet találjon a munkájában.

Én coachként hiszek abban, hogy mindenki képes felfedezni saját belső iránytűjét, és követnie azt az úton, ami a leginkább önmaga felé vezet. De nem szabad megfelejtkezni arról sem, hogy ezen az úton gyakran elkerülhetetlenek az akadályok és kihívások. Fontos emlékeztetni magunkat, hogy minden egyes lépés, amit akár előre, akár oldalra teszünk, az része a tanulási folyamatnak.

Ha szeretnéd megtalálni saját belső iránytűdet és kitűzni azokat a célokat, amelyek valóban tükrözik a Te egyéni utadat, beszélgessünk. Ha karriered közepén tartasz, és szeretnél még 20-25 tartalmas munkaévet, jó célokkal, jó úttal, a FELPÖRGETŐ karrierhack félidőben programom Neked való. Legyél bátor, tedd meg az első lépést, és fedezd fel, hogy milyen erőteljes változást hozhat az életedben egy jól megfogalmazott cél és a hozzá igazított cselekvési terv.

Ha olvasnál még tőlem a témáról, kattints ide.  Amennyiben szívesen beszélgetnél velem a Téged foglalkoztató, életközepi, karrierközepi kérdésekről, itt tudsz időpontot foglalni egy rövid, ingyenes beszélgetésre.

#célmeghatározás; #karrierközepiválság; #életközepiválság; #karrierújratervezés; #karrierközepiújratervezés; #proaktivitás; #munkahelyváltás45felett; #karrierváltás45felett; #karriercoaching; #életközepicoaching; #sikertervezés; #önbizaloméskarrier; #elégjó; #karrierhack; #életközepi; #karrierközepi; #önfejlesztés; #egyeletedvan; #jövőfókusz; #csakegyéletedvan; #limeonaid; #limeonaidcoaching; #sikerstratégia; #miértek;#célok; #jócélok; 

B. Pájer Marianna Limeonaid Coaching

Színtiszta coaching üzleti és magánéleti témákban B. Pájer Mariannal

Kapcsolat I Időpontfoglalás I Adatvédelmi tájékoztató I Süti tájékoztató