A mosoly egyszerű arcizommunka, aminek akár tudatos, akár reflexszerű, számos jelentése van. Lehet a nyitottság, őszinteség, bátorság jele, eszköze a bátorításnak, bizalomnak, elfogadásnak, a zavaroldásának. Lehet álruha, álca, ami mögé elrejtjük a valós érzéseinket, személyiségünket. Lehet támasz, mankó, egy kinyújtott kéz. De lehet fegyver, vagy akár fal is. Legfőképpen kapocs két ember között. Ezért meg kell értened saját mosolyod jelentőségét.

Archaikus, barátságos, diadalmas, hamis, huncut, kacér, kedves, kegyes, leereszkedő, merev, nyájas, pajzán, széles, szelíd, fanyar, fölényes, gúnyos, szánakozó, szemtelen, szenvedő, szomorú, nyugtalanító, kihívó, bántó, ostoba és önhitt.

Hihetetlenül széles skálája ez egy az arcon megmutatkozó nonverbális jelnek – a mosolynak.

Mi is a mosoly?

Az értelmező szótár szerint a derűnek, vidámságnak a hangtalan kifejeződése az arcon. Költői, vagy átvitt értelemben olyan megnyilatkozás, hatás vagy jeleség, ami vidámságot, derűt kelt. De lehet más érzelmek némileg módosult kifejeződése is az arcon. Fiziológiás értelemeben mintegy 26 izmocska összehangolt munkája.

Milyen hatásai vannak?

Stimulálja az agyat – a mosolyt az agyunk örömteli állapotnak érzékeli.

Csökkenti a stresszt és a vérnyomást, erősíti az immunrendszert – szerotonint és endorfint szabadít fel.

Erősíti a bizalomérzet kialakuláslát – agyunk jobban enged bízni abban, aki mosolyog.

Mindezeken túl egy mosoly sok mindent jelenthet. Egyben jel és eszköz is. Lehet a nyitottság, őszinteség, bátorság jele, eszköze a bátorításnak, bizalomnak, elfogadásnak, zavarodottságunk oldásának. Lehet álruha – álca, ami mögé elrejtjük a valós érzéseinket, személyiségünket. Lehet támasz, mankó, egy kinyújtott kéz. De lehet fegyver, vagy akár fal is. De mégis legfőképpen kapocs két ember között.

A mosoly, és annak fiziológiás, illetve társas hatása kapcsán sokat gondolkodtam arról, hogy boldogabbak-e azok, aki pozitívan szemlélik a világot. Az állítás szerintem úgy lehet igaz, hogy a pozitív életszemléletű emberek szubjektív boldogságérzete valószínűleg sokkal erősebb.

Mi a kapcsolat például a változás és a mosoly között?

Tény az, hogy ha szívből mosolygunk, akkor a környezetünk is visszamosolyog. Mintegy hatás-ellenhatásként bátrabbak, magabiztosabbak leszünk. Tehát ha változásokra vágyunk, kezdjük egyszerűen: MOSOLYOGJUNK – többet, akkor, amikor csak jól esik, és várjuk a hatását.  Nagyon sokat jelent, ha megértjük a saját mosolyunk jelentőségét.

A coaching célja az, hogy tapasztalati tanulás révén támogassa a fejlődésünket, munkánkat, önismeretünk bővülését, segítse problémáink feltárását, megoldását, akadályok leküzdését, az előrelépést a dolgainkban. Számos módszer, technika létezik a célok meghatározására, önismeret bővítésére, a sikeres változás végig vitelére.

A lényeg, amit a Limeonaid Coaching során szem előtt tartunk az az, hogy egyén fejlődésedben, terveid megvalósításában a pozitív szemléletet ismerd meg, melyben minden egyes mosolynak szerepe van.

Nem csak azért, mert „a mosoly olcsóbb, mint az áram, de ugyanannyi fényt ad.” Pierre abbé

Share This